Amin Naizar's

Portfolio

Pengenalan: Diploma Fisioterapi

25 comments
Majoriti daripada lepasan SPM telahpun mengetahui result UPU masing- masing.
Kepada sesiapa yang mendapat bidang yang dikehendaki, tahniah aku ucapkan.
But, kepada 'peraih' pilihan ke 6, 7, 8 pun masih tahniah juga diucapkan.
korang tak perlu berasa kecewa, sebaliknya bersyukurlah kerana masih ada lagi rakan- rakan kita yang menunggu panggilan kedua.

Masih teringat lagi, salah satu dari pesanan pensyarah aku dulu:
" You have to love what you got.."
" ... and not cry for what you didn't have"

UPU

Jadi, aku rasa terpanggil untuk memberi pencerahan kepada bakal- bakal junior yang akan mendalami bidang Fisioterapi ini nanti.

Fisioterapi?

PHYSIOTHERAPY @ PHYSICAL THERAPY @ FISIOTERAPI @ JURUPULIH PERUBATAN ANGGOTA semuanya adalah terma yang merujuk pada profesion yang sama.
Fisioterapi ini adalah salah satu dari kerjaya yang sedang berkembang di dalam negara kita.
Jika di luar, Australia misalnya- Physical Therapy telahpun dinaiktaraf setara dan se level kedudukan mereka dengan para doktor.
Mungkin, Malaysia masih lagi baru diperkenalkan- jadi, proses untuk meraih tempat di mata masyarakat akan makan beberapa masa.

Definisi:
    1. Physiotherapists are experts in movement and function who work in partnership with their patients, assisting them to overcome movement disorders, which may have been present from birth, acquired through accident or injury, or are the result of ageing or life-changing events.

Nampak tak?
That's why kami haruslah se level dengan doktor sebab apa yang dilakukan adalah perkara yang sama. Rather than drugs or surgery, kami mengajar dan mencadangkan senaman dan menggunakan fasiliti sendiri dalam pemberian rawatan kepada pesakit.
Untuk pengetahuan anda, semuanya adalah berdasarkan pada ' diagnosis' ataupun ' special test' sebelum sesuatu itu diperkenalkan kepada pesakit secara keseluruhan.




Apa yang dipelajari?

Nama pun 'Physical Therapy' / Physiotherapy.
Jadi, nak tak nak, basic yang perlu dipelajari, dikuasai serta difahami dengan sebenar- benarnya adalah ANATOMY AND PHYSIOLOGY.
Ini adalah bread and butter yang akan digunakan dari semester 1 sehinggalah ke semester 6 nanti.
Kepada sesiapa yang mempelajari Sains dalam Bahasa Melayu dahulu, persiapkanlah mental anda kerana kesemuanya dalam Bahasa Inggeris.

Tiada apa yang perlu digusarkan, di UniSZA sendiri, kami mempunyai tenaga pengajar yang telah cukup pengajarannya bagi memahamkan anda terhadap satu- satu topik pembelajaran.

Highlight: Teori atau Praktikal?

Jika dibandingkan dengan zaman sekolah dulu, kita lebih suka duduk di meja sambil melihat cikgu mengajar di hadapan. Tapi jika anda adalah pelajar Fisioterapi, semuanya adalah berasaskan konsep ' Learn and apply'. Apa yang dipelajari, itulah yang masuk exam.

Examination of Diploma Physiotherapy ini boleh dipecahkan kepada 3 bahagian:
1. Final Examination: Peperiksaan bertulis dan menyumbang hampir 40- 60 % markah.
2. Kuiz/ Test: Kami prefer untuk panggil 'Continuous Assessment' ataupun CONASS ( 20/40- 60 %)
3. Kehadiran: 5%
4. Presentation: 5%

Walaubagaimanapun, terdapat beberapa keadaan dimana anda dituntut untuk mengambil ujian klinikal/ praktikal. 
OSPE:
40-60 % of total marks (Bergantung pada semester)

Jika berpraktikal di Hospital pula, diwajibkan untuk mengambil ujian clinical penuh:
OSCE:
40/60/100 % ( Bergantung pada semester).

Jadi, tidaklah mengejutkan jika anda mendapat 100% dalam test, but meraih C dalam markah keseluruhan.
Sebab apa?
Sebab distribution of marks adalah rencam.
Honestly, semuanya bergantung pada usaha dan minat anda.

Bersambung: Diploma Fisioterapi: A- Z


Sebarang persoalan, boleh tinggalkan dekat ruangan komen...











Next PostNewer Post Previous PostOlder Post Home

25 comments:

ridoma said...

thanks for da info. kipidap. Singgah sinun blog fred ya

Anonymous said...

Assalamualaikum saya budak form 5 kelas acc tapi takde addmath boleh ke saya masuk kos physiotheraphy?

Amin Aziz said...

As of now.,
Semua lepasan sains tulen.
Tapi boleh juga cube mohon- Mungkin ada perubahan syarat kemasukan.

Avant Garde said...

bidang ni lebih cenderung kpd subjek fz n bio ke? chemist ade tak ?

Amin Aziz said...

Chemistry juz dalam teori. Tapi tak sampai 5% pun.
Mostly banyak guna basic anatomy (biology), selebihnya Fizik.
Math pwn tak banyak, juz yg basic saje.

Red Pomegranate said...

Kerjaya ni demand tak di malaysia? Betul ke susah nak dapat kerja. Just asking

Amin Aziz said...

Cc: Red Pomegranate
Maaf. Lama sangat tak update blog.
Hehe..

Actually semua benda kena usaha.
No pain; No gain.

Kalau untuk govt. sector..
Masih compulsory untuk apply by SPA 1st.
Tapi kalau untuk private hospt. masih banyak diperlukan.

Even Physio sangat diperlukan untuk follow team like football ataupun mane- mane event sukan.
Physio pwn ade centre sendiri (Physio Center).

Kite jugak ade freelance (yg kerja sendiri)
Boleh buat servis dari rumah ke rumah.
Etc.
Rujuk: http://aminnaizar.blogspot.my/2016/04/why-physiotherapy-is-better-off-course.html

Semuanya bergantung pada inisiatif masing- masing.
Kalau nak kerja luar negara, perlukan at least degree dan pengalaman kerja dulu..


Amin Aziz said...

Cc: Anonymous..
Semuanya bergantung pada syarat khas program universiti yg dipohon.
Kalau untuk lepasan diploma.
Opt yang ada (Setakat nie)
UiTM;
UiAM;
IPTS
(UKM- Tak ambil lepasan diploma)

Kalau untuk lepasan matriks selalunya 3.5 abovela.
Kalau untuk lepasan diploma still lebih kurang juga.

Akan ada advantage kalau ade experience kerja 2 tahun ke atas.
Boleh sambung full time ataupun Pelajaran Jarak Jauh (PJJ).

Untuk selebihnya boleh rujuk portal UPU..
Heee.. ;-)

nabilah wans said...

Salam admin.. nk tanya sape head of department/dean bagi course Fisio kat Unisza ye? Tqvm

Azualina Azuan said...

Assalamualaikum admin,sport science student boleh ke apply untuk diploma fisioterapi ? Thank you :)

syazliyananur 1216 said...

Assalamualaikum..nk tanye.. Persaingan untuk diploma fisioterapi ni tinggi tak? Terima kasih=)

narutoshippuden_99 said...

Assalamualaikum..saye nak tanya dip fisio dekat unisza berapa lame?

Anonymous said...

yg diploma pun ada kena bukak baju jugak ke ??

Inspirit said...

Salam......blh tak awk jelaskan apa perbezaan fisioterapi dengan pemulihan cara kerja (OT)?.. Thanks

Amin Aziz said...

Demand tu sentiasa ada tapi kalau nk minta govt. susah sikit coz have to fight with SPA.Hahaa...sekarang semua kerja payah nak cari sebabtu kena add up dengan soft skills. Satu nilai tambah yg x ramai org ade tapi kita boleh kuasai. Haaa., dekat situla boleh jadi advantage mase interview kerja mane2.

Amin Aziz said...

Waalaikumussalam. As of now, x silap Mr.Naresh. Tak lama lagi Dr. Naresh kwt, da nak siap da Phd nye.

Amin Aziz said...

Waalaikumussalam. Kalau dari Dip. Fisio nak ke degree Sport. Sc, boleh jerk. Tapi kalau SPM major sport sc, ade possibility boleh dapat but priority kpd yg core pure sc. Bergantung kpd IPT, ada sesetengah die ambil jerk.

Amin Aziz said...

Waalaikumussalam. Same saje mane2 course. Persaingan memang ade tapi kalau belajar elok2, x jadi masalah pun.

Amin Aziz said...

Waalaikumussalam. Setakat nie masih 3 tahun lagi sebab kite fokuz byak praktikal compared dengan kursus yg lain.Boleh semak web sebab kadang2 Uni. ubah dasar.

Masniyati Saufi said...

Assalam.. Fisioterapi ni mestilah banyak kepada bio tak?

scha syahiera said...

Assalamuakaikum. Kalau tak kisah, boleh share yuran pengajian setahun berapa? My cousin baru dapat utk kemasukan 2017/2018. Tq.

Anonymous said...

Average yuran di UNISZA utk diploma fisio for 3 years brpa???...TOTAL...

Amin Aziz said...

Hai Scha...
For basic guideline, awak boleh refer sini:

https://www.unisza.edu.my/bpa/index.php?option=com_content&view=article&id=105&Itemid=278

btw, untuk UA, selalunya tak mahal sangat sebab kerajaan telah subsidikan. Masa saya dulu, ada satu sem saja yg hampir cecah RM2K. Tapi sekalitu saja.

Kalau praktikal perlu sediakan perbelanjaan lain untuk sewa rumah & makan minum sendiri (sama juga dgn kursus lain).
Praktikal dekat Hosp. Govt xdapat elaun.
hehe.

Amin Aziz said...

Hye Misyanti.

Of course, mostly Bio.

aisyhah helmy said...

susah ke course dip fisioterapi ni ke?
saya takut n x yakin takot x bleh bawa